Nutida friskvård med urgamla rötter

Ta hand om ryggen

Min specialitet är att få spänningar längs ryggen att släppa. (Scrolla ned för referenser.) Rörelser och massage, som ökar cirkulationen, kan hjälpa mot ryggvärk, men det är inte alltid det räcker. För att få ryggmusklerna att sluta spänna sig, behöver man använda andra tekniker. Här ger jag en kort beskrivning av några av de metoder jag använder:

Yogaterapi
Yogaterapi är yoga som behandling, där du är mottagare och jag gör jobbet. Det är djupt vilosamt eftersom du får vila i några få positioner som jag väljer efter dina behov. Jag bygger upp kring, och stödjer, din kropp för att möta spänningarna där de är och få de att smälta. Vi jobbar också med andningen för att få det sympatiska nervsystemet att tagga ned. Principen är: Gör mindre, nå djupare!

EmbodymentⓇ 
En mjuk och djup behandling för att lösa upp spänningar längs ryggen, framförallt de spänningar som sitter i bäckenområdet och runt svanskotan. Du ligger på golvet med kläderna på medan jag håller mina händer på några triggerpunkter kring sittbenen och kortsbenet (sacrum). Innan behandlingen lägger jag dig tillrätta på ett omvårdande sätt.
Man blir tung och avslappnad av embodymentⓇ. Det är en mjuk och djup behandling som kan knocka en mentalt, så se till att du inte behöver gå till jobbet efteråt. EmbodymentⓇ är en del av svaroopaⓇ yogan och en session kan jämföras med effekten av 6-8 svaroopaⓇ klasser. För gammal, kronisk värk och smärta rekommenderas en serie behandlingar. För ryggskott brukar det behövas 2 sessioner tätt på varandra.

Ortopedisk massage för skadade ledband
Skadade ledband kan orsaka mycket värk och smärta som t.o.m. kan ”stråla”, vilket kan göra det svårt att förstå symptomen. Den smärta som skadade ledband orsakar, är ofta förbisedd i sjukvården. Massagen jag använder, för att stimulera kroppen att skapa nya ledbandsfibrer, är skapad av den amerikanska idrottsläkaren Ben Benjamin (som jag gått kurs för) och har sitt ursprung från ortopedins fader, dr. James Cyriax. Jag kan hjälpa dig med nacke, nedre delen av ryggen, knä och ankel.

Ayurvedisk ryggbehandling
Ryggmassage med örtmedikerade oljor och varma örtknyten. Den värmande delen av massagen utförs med riktigt varma örtknyten som jag trycker och masserar din rygg med. Behandlingen kan ha en muskelavslappnande och cirkulationshöjande effekt. Den är ursprungligen mot diskbråck, men kan användas mot all typ av värk och stelhet. Inga manipulationer görs. Om du har spänningar i nedre delen av ryggen, så rekommenderar jag heller yogaterapi eller embodymentⓇ.

Personligt yogaprogram
Med ett personligt yogaprogram får du ett verktyg att ta hand om din kropp, din rygg och ditt sinne. Jag designar programmet efter att vi har haft kontakt och sätter ihop yogapositioner, eller rörelser, specialinriktat till dig och dina behov. Vi börjar där du befinner dig just nu, antingen du är otränad och behöver bygga upp styrka, är överrörlig och behöver skapa stabilitet eller du är stel som ett skåp och behöver få tillbaka flexibiliteten. Eller kanske du vill ha ett program som kan hjälpa dig att varva ned mentalt och få en djupare sömn?
När vi går igenom programmet, så kan vi antingen gå igenom det på ett par timmar, eller så delar vi upp genomgången på ett par personliga yogasessioner. På det sättet tar vi lite i taget.

Du kan också boka enskilda yogasessioner där jag guidar dig i skonsamma rörelser utan att du behöver tänka på att behöva komma ihåg rörelserna sen.

Referenser

”Innan jag träffade Tirild har jag genom åren provat alla tillgängliga behandlingar som massage, chiropraktik, sjukgymnastik, annan yoga och div asiatiska behandlingar – utan att mer än tillfälligt bli av med smärtorna i rygg, rumpa och höfter. När det varit som värst har jag varken kunnat ligga, sitta eller gå långsamt, utan häftig smärta och kramp. På Tirilds yogaworkshops fick jag för första gången på 10-15 år avslappning i ländryggsmuskler – direkt en tydlig skillnad. Sedan har jag med hjälp av Tirilds embodyment, ledbandsmassage, workshops och personligt yogaprogram blivit av med spänningarna som orsakat värk under många, många år. Med 15-20 minuters daglig yoga kan jag nu cykla, vandra och träna som jag vill. Så skönt!” Anna Moberg 2019

”När jag kom i kontakt med Tirild hade jag ett stort diskbråck i ländryggen som behövde opereras. Jag gjorde flera embodyment behandlingar före och efter operationen och det var ett otroligt kraftfullt sätt att hjälpa ryggen att slappna av på, och att få smärtan att minska. Jag har valt att ha Tirild som en av mina främsta rådgivare vad gäller min rygg, hon är enormt skicklig på att se vad som inte fungerar och ge tips och råd om hur jag kan hantera det.  
För mig har det varit väldigt viktigt att fokus ligger på att stödja ryggen att slappna av, jag kan tydligt känna att en stor del av problematiken ligger där och att jag behöver stöd för att veta hur jag ska hantera det. Mina ryggbesvär har inte försvunnit men tack vare Tirilds kunskap, omtanke och uppmuntran är det mycket bättre och jag vet hur jag ska göra nu, för mig är det guld värt och så viktigt!”  Lisa 2014

”Känslan längs hela ryggraden var en mjukhet och rörlighet som satt kvar en bra stund!” Tommy T. (Om embodyment).

 ”Jag har idrottat mycket och är stel och kort i musklerna i rygg, ljumskar och säte. Har provat andra typer av behandlingar, som massage, men jag har också gått till naprapat och kiropraktor. Skillnaden med embodyment®, som jag ser det, är att den sker med kroppen och på kroppens villkor. Trycket på triggerpunkterna runt sittbenen känns djupt men ändå behagligt och mjukt. Embodyment® är den enda behandlingen som jag provat, där jag slappnar av ordentligt eftersom det inte sker några plötsliga eller hårda rörelser. Det är inte bara rygg och säte som blir mjukare utan hela kroppen känns avslappnad efteråt.”   Anna Fyrberg


Kontakt
073-720 07 11
tirildo@yahoo.com

Medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund

© Tirild Oftedal