Nutida friskvård med urgamla rötter

Ta hand om ryggen

Min specialitet är att få spänningar längs ryggen att släppa. Rörelser är oftast bra för att öka cirkulationen längs ryggen, men det är inte alltid det räcker. För att få ryggmusklerna att sluta spänna sig, behöver man använda andra tekniker. Här ger jag en kort beskrivning av metoder jag använder:

Yogaterapi
Djupt avslappnande behandling på golvet där du får möjlighet att vila i några få, enkla positioner. Jag bygger upp kring, och stödjer, din kropp för att möta spänningarna där de är och få de att smälta. Principen är: Gör mindre, nå djupare!

Reparera skadade ledband
Många människor går runt med kronisk smärta från skadade ledband. Ofta i onödan då ledbanden oftast kan ”repareras”, även om det tar tid för kroppen.
Ortopedisk massage för att stimulera kroppen att skapa nya ledbandsfibrer, är skapad av den amerikanska idrottsläkaren Ben Benjamin (som jag gått kurs för) och har sitt ursprung från ortopedins fader, dr. James Cyriax.


EmbodymentⓇ 
Är en mjuk och djup behandling för de att lösa upp spänningarna längst ned i ryggen; musklerna knutna till svanskotan och korsbenet/sacrum. EmbodymentⓇ är en del av svaroopaⓇ yogan och en session kan jämföras med effekten av 6-8 klasser. För gammal, kronisk värk och smärta rekommenderas en serie behandlingar. För ryggskott brukar det behövas 2 sessioner tätt på varandra.

Ayurvedisk ryggbehandling
Här används örtmedikerade oljor, örtknyten och värme. Den värmande delen av massagen utförs med uppvärmda kryddbollar som kan ha en muskelavslapp-nande och cirkulationshöjande effekt. Behandlingen är ursprungligen mot disk-bråck, men kan användas mot all typ av värk och stelhet. Inga manipulationer görs.

Personligt yogaprogram
Om du vill ha rörelser att göra hemma för att komma åt dina ryggspänningar, rekommenderar jag ett personligt yogaprogram som jag designar efter dina behov. Du kan också boka enskilda yogasessioner med mig.

Referenser

”Innan jag träffade Tirild har jag genom åren provat alla tillgängliga behandlingar som massage, chiropraktik, sjukgymnastik, annan yoga och div asiatiska behandlingar – utan att mer än tillfälligt bli av med smärtorna i rygg, rumpa och höfter. När det varit som värst har jag varken kunnat ligga, sitta eller gå långsamt, utan häftig smärta och kramp. På Tirilds yogaworkshops fick jag för första gången på 10-15 år avslappning i ländryggsmuskler – direkt en tydlig skillnad. Sedan har jag med hjälp av Tirilds embodyment, ledbandsmassage, workshops och personligt yogaprogram blivit av med spänningarna som orsakat värk under många, många år. Med 15-20 minuters daglig yoga kan jag nu cykla, vandra och träna som jag vill. Så skönt!” Anna Moberg 2019

”När jag kom i kontakt med Tirild hade jag ett stort diskbråck i ländryggen som behövde opereras. Jag gjorde flera embodyment behandlingar före och efter operationen och det var ett otroligt kraftfullt sätt att hjälpa ryggen att slappna av på, och att få smärtan att minska. Jag har valt att ha Tirild som en av mina främsta rådgivare vad gäller min rygg, hon är enormt skicklig på att se vad som inte fungerar och ge tips och råd om hur jag kan hantera det.  
För mig har det varit väldigt viktigt att fokus ligger på att stödja ryggen att slappna av, jag kan tydligt känna att en stor del av problematiken ligger där och att jag behöver stöd för att veta hur jag ska hantera det. Mina ryggbesvär har inte försvunnit men tack vare Tirilds kunskap, omtanke och uppmuntran är det mycket bättre och jag vet hur jag ska göra nu, för mig är det guld värt och så viktigt!”  Lisa 2014

”Känslan längs hela ryggraden var en mjukhet och rörlighet som satt kvar en bra stund!” Tommy T. (Om embodyment).

 ”Jag har idrottat mycket och är stel och kort i musklerna i rygg, ljumskar och säte. Har provat andra typer av behandlingar, som massage, men jag har också gått till naprapat och kiropraktor. Skillnaden med embodyment®, som jag ser det, är att den sker med kroppen och på kroppens villkor. Trycket på triggerpunkterna runt sittbenen känns djupt men ändå behagligt och mjukt. Embodyment® är den enda behandlingen som jag provat, där jag slappnar av ordentligt eftersom det inte sker några plötsliga eller hårda rörelser. Det är inte bara rygg och säte som blir mjukare utan hela kroppen känns avslappnad efteråt.”   Anna Fyrberg

Kontakt
073-720 07 11
tirildo(a)yahoo.com

Medlem i Kroppsterapeuternas yrkesorganisation

© Tirild Oftedal